Reserveer tafel Boek kamer

Bunschoten-Spakenburg

bunschoten spakenburg bootjes
klederdracht spakenburg

Een dorp met geschiedenis

Bunschoten-Spakenburg is een dorp in de gemeente Bunschoten van de Nederlandse provincie Utrecht. Als vissersplaats aan de voormalige Zuiderzee had Spakenburg vroeger een eigen karakter in vergelijking met de omliggende, meer agrarische plaatsen. In de eerste helft van de twintigste eeuw kwam het dorp – al dan niet terecht – bekend te staan als een plek waar de traditionele volkscultuur nog aanwezig was, wat tot aandacht van volkskundigen en toeristen leidde.

Spakenburgse klederdracht

Een stukje traditionele volkscultuur is dan ook de Spakenburgse klederdracht die in 2021 nog door ongeveer 85 vrouwen gedragen wordt. Het zijn nu nog voornamelijk de oudere vrouwen die zich dagelijks in de traditionele kleding steken. De dracht is karakteristiek door de zogenaamde kraplap. Dat is een brede gesteven doek over de schouders. Vaak heeft deze een kleurig bloemmotief.

Een bezoekje waard

Een wandeling langs de museumhaven, genieten van Spakenburgse specialiteiten (tip: het Spakenburgse hart!) of ga met een authentieke botter het Eemmeer op, er is genoeg te doen. Daarmee is Bunschoten-Spakenburg zeker een bezoekje waard!


Kijk voor meer informatie op de website van VVV Spakenburg.

Gerelateerde activiteiten