Reserveer tafel Boek kamer

De Mammoetboom

Mammoetboom historische kasteeltuin kasteel de vanenburg putten

Het verhaal achter de boom

Oude buitenplaatsen hadden vroeger vaak een ‘bomentuin’ waarmee eigenaren aan de hand van de boomsoorten hun status konden laten zien. In de bomentuin van Kasteel De Vanenburg staan ook bijzondere exemplaren. Een verzameling van prachtige, bijzondere en eeuwenoude bomen, met ieder zijn eigen verhaal en achtergrond. Deze monumentale bomen uit de tijd van Anna Frederica-Van Pallandt worden met respect verzorgd.

Bij een bezoek aan ons landgoed mag een rondje door onze bomentuin dan ook niet ontbreken. Bij de meeste bomen in de kasteeltuinen staat een bordje, waarop de herkomst, Nederlandse en wetenschappelijke naam op staan. Wilt u meer weten over de bijzondere bomen? Dan hebben wij een boekje beschikbaar bij onze receptie met een mooie parkwandeling en informatie over de tuinhistorie.

Kasteel De Vanenburg
De mammoetboom

Er is één boom in de kasteeltuin die opvalt: een hoge scheefstaande boom, namelijk de Mammoetboom (Sequoiadendron Giganteum). In het Nederlands wordt deze boom ook wel “mammoetboom” of “boksboom” genoemd. De schors is dik en vezelig en daardoor is de boom bestand
tegen bosbranden. Deze soort komt van nature voor in Californië waar ze groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada.
De General Sherman is met zijn hoogte van 83,8 meter en omtrek van
31 meter, de grootste Mammoetboom ter wereld.
De leeftijd van de oudste Mammoetbomen wordt op 2300-2700 jaar geschat.

Hoge bomen vangen veel wind…

Dit is ook de reden dat onze Mammoetboom scheef staat.
In vroegere tijden waren er nog geen Randmeren en was de Zuiderzee dichtbij. Putten lag destijds nabij zee.
De sterke zeewinden waren van grote invloed op het land en zorgde ervoor dat de boom scheef is gegroeid.

Geniet van de rijke historie van het landgoed!

Gerelateerde verhalen