Reserveer tafel Boek kamer

Het landgoed van toen en nu

00

Terug in de tijd

De rust die heerst over het landgoed geeft ruimte om te mijmeren over vroegere tijden… Hoe ging het leven er aan toe in deze jaren? Wij nemen u graag mee. Zeker is dat het tempo een stuk lager lag… misschien wel net zoals wij nu leven. De snelheid is er bij ons uitgehaald door corona, die op zijn beurt wel op een hoog tempo doorgaat en vele slachtoffers maakt.


Wist u dat het landgoed is opgebouwd uit drie rechthoekige eilanden, omringd door water en lanen? We hebben het linker buiteneiland, het midden eiland, ook wel het wooneiland genoemd en het rechter buiteneiland. Samen vormen ze een vierkant. De buiteneilanden hadden vroeger een agrarische rol, denk hierbij aan een boomgaard en nutstuin. Phillips Vingboons was een bekende Amsterdamse architect die aan de Vanenburg zijn kenmerkende 17e eeuwse maatindeling gaf. Deze indeling is bewaard gebleven en zie je nog steeds terug. De buiteneilanden hebben grotendeels een andere bestemming gekregen, maar een deel is bewaard gebleven.

Kasteel De Vanenburg

Zo vindt u hier een deel van de boomgaard terug. In vroegere tijden was er zelfs een eigen appelras: “de Vanenburger appel”. Grenzend aan de boomgaard vindt u de “nutstuin”, oftewel een gebruikstuin en vaak onderdeel van een buitenplaats. Hier werden groenten en kleinfruit verbouwd. Ook was er vaak plaats voor een druivenkas. De nutstuin is door de jaren heen verloren gegaan en in 2006 weer in ere hersteld. Een schitterende en heel bijzondere plek op het landgoed! Het landgoed strekte zich vroeger uit langs de gehele Vanenburgerallee en liep van de Waterweg helemaal tot aan het treinspoor, met mooie kronkel- en wandelpaden langs schilderachtige plekjes, bos, weide en met mooie vergezichten. De barones Van Pallandt genoot van haar dagelijkse rondje met haar ezelwagentje van al deze mooie paden. Wij zien het helemaal voor ons, u ook?

Laten we nu vooral genieten van wat we om ons heen zien en horen. De bomen kleuren iedere dag weer een stukje groener. De kleur van het jonge blad… zo mooi! Vergeet ook niet de mooie bloesems in deze tijd van het jaar en de voorjaarsbloemen! Het seizoen krijgt weer kleur en het is een drukte van jewelste met alle vogels. Ze kwetteren en zingen er vrolijk op los, zijn druk in de weer een nestje te bouwen. En laten we onze landgoedbewoners – de eekhoorns – niet vergeten, wat een druktemakertjes zijn het!

Uiteraard kunnen we niet wachten tot we weer de levendigheid van onze gasten mogen zien en horen op ons landgoed… maar tot die tijd genieten we van de levendigheid die de natuur te bieden heeft!

Gerelateerde verhalen