Reserveer tafel Boek kamer

Joeki van Pallandt

Joekie van Pallandt

Terug in de tijd

Op zijn 26ste (in 1917) erfde Hugo ‘Joekie’ van Pallandt, levensgenieter, van zijn kinderloze oudtante Anna Frederika Everdina barones van Pallandt-van Goltstein, die zeer op hem gesteld was, het uitgebreide landgoed De Vanenburg.


Vast staat dat ‘Joekie’ een turbulent leven geleid heeft, waarbij zijn voorliefde voor muziek, snelle auto’s, verre reizen, mooie vrouwen, drank en practical jokes hem typeerden.  Zijn uitbundige levensstijl zorgde er uiteindelijk voor dat hij zich de laatste Adelijke bewoner van Kasteel De Vanenburg kon noemen… In vijftien jaar heeft hij de hele erfenis erdoor gejaagd – niet alleen tot verdriet van zijn familie, maar ook van de bevolking van Putten.

Zijn reputatie in Putten was niet al te best. Zo stak hij op de markt in Putten zijn sigaren met een briefje van tien gulden aan.

Dat hij wel van een stunt hield, bewijst ook de weddenschap dat hij de rit tussen Utrecht en Den Haag met zijn Hispano-Suiza wel achteruit kon volbrengen. Of dat gelukt is, vertelt het verhaal niet…

Kenmerkend voor zijn opmerkelijke gedrag was dat hij kort na de verkoop van de Vanenburg van koningin Wilhelmina het verzoek kreeg of zij het huis eens mocht zien. Om haar niet voor het hoofd te stoten, liet hij het huis voor haar bezoek eenmalig volledig inrichten (op zijn kosten, met medewerking van de nieuwe eigenaar). Eén dag na het bezoek werd het weer ontruimd.

Gerelateerde verhalen