Reserveer tafel Boek kamer

Volop genieten in het chateau

restaurantfoto

Waarom naar Frankrijk voor een chateau?

De Stentor beoordeelt De Vanenburg met een 8,4

Augustus 2018

In Putten staat er ook een: De Vanenburg. Het landhuis heeft een rijke historie én je kunt er prima eten. Zoals de dry aged runderlende, een feestje op je bord.

Niet uit te sluiten is dat u deze weken zo’n wat slonzig Frans chateautje bezoekt, daar een lokaal vergiste sloeber drinkt, wat streekproducten nuttigt en tevreden naar het kampeermiddel terugkeert. Maar besef dat we in Nederland ook kastelen hebben. De Vanenburg in Putten bijvoorbeeld. Zou ik ook een naar toe gaan.Hotel-restaurant De Vanenburg, waar de historie teruggaat tot de 14e eeuw, is eigenlijk een groot landhuis, maar dat zijn de Franse chateaus ook meestal. Ervoor ligt een juweel van een tuin met bloemen en heesters, er achter een genot van een park. Aan de achterzijde is ook het restaurant en een riant terras.

Losse gerechten

Er wordt en drie gangen zomermenu geboden voor 35 euro. Van e kaart eten kan ook, losse gerechten of drie, vier of vijf gangen menu’s van 45, 57 of 69 euro. We krijgen twee amuses vooraf. Een glaasje (koude) soep van sla en avocado en een gekruid taartje van kalfsvlees. Leuk.Mijn tafelgenoot krijgt als voorgerecht gamba met een crèmesoep. De schaaldieren in elkaar gekruld, steken fier boven de soep van tuinerwten en lardo di Colonnata (gekruid spek) uit. Wat paddenstoel als versiering. Luchtig, maar absoluut zomers gerecht met een prima smaak. Voor mij is er heilbot. Je wordt er gelukkig van als je het ziet. En mooi stukje vis met een bruin rastertje van de grill dat neergevlijd is op rode biet risotto. Op de vis een stukje gefrituurde paling en verrukkelijk gekruide hangop.

Jonge gastvrouw

Intussen loopt het terras vol. Veel hotelgasten. En de bediening moet nogal een eindje lopen tussen keuken en terras. Maar de jonge gastvrouw vindt volop tijd om naar ons welbevinden en onze wensen te informeren. Mijn gast eet vervolgens corvina, een baarsachtige vis. Een uiterst smakelijk bord: een flinke moot op de huid gebakken vis liggend op wat sla.Als garnituur trostomaatjes, puntpaprika, artisjok en aardappeltjes bestrooid met peterselie. Een saus op basis van kalfsfond. Zacht vlees goed gegaard. Het oogt goed, het eet prima. Maar dan het mijne: dry aged runderlende. Met frietjes, paddenstoel, spinazie, groene asperge. Ze hebben er in de keuken weer een plaatje van gemaakt. De lange rijping in een speciale kast (de dry ageing), is bedoeld om het vlees mals te maken. En mals is het. Supermals. Een waarachtig feestje op je bord. Valt er niets te klagen? Hooguit dat de hoeveelheid bearnaisesaus ruim bemeten is.

Makaron

Bosvruchtjes met frambozensorbetijs toe. Er wordt uit een kannetje een opgestijfde prosecco bij gegoten. Bij de koffie hoort een kelkje chocolade mousse en een makaron. We zijn voldaan als we later door de tuin terug slenteren naar de parkeerplaats. Heel voldaan.

Gerelateerde verhalen