Reserveer tafel Boek kamer

De natuur blijft mij verbazen

IMG 0
De tuinbaas vertelt

Oktober 2018

Afgelopen zomer was mij het seizoentje wel zeg! Een plotselinge start van de zomer eind mei en dan vol gas met vaak meer dan 30 graden Celsius de zomer door. Wekenlang geen regenbui te bekennen op het landgoed.

Het anders zo frisgroene gazon verkleurt al snel naar een Sahara-achtig geel. Veel bloemen zijn door de hitte in een paar dagen uitgebloeid. Maaien hoeft niet meer. “Het scheelt een hoop werk zeker” zeggen gasten tegen ons… Je knikt en slikt een keer. Water geven wordt ineens een dagtaak. De 40 kuipplanten moeten bijvoorbeeld dagelijks voorzien worden in hun waterbehoefte. De 4 grote Engelentrompetten kunnen wel rechtstreeks aangesloten worden op de waterleiding, tjonge wat een dorstig heerschap!

Diverse bomen lieten hun blad vallen, om zoveel mogelijk verdamping tegen te gaan. Als je bedenkt dat een beetje boom per dag zo’n 500 liter water verbruikt, kun je dit wel voorstellen.

Nieuwe kans

Toen in augustus eindelijk de regen kwam, kleurde het gazon in een paar weken weer aardig groen. De bomen die hun blad hebben laten vallen zien hun kans en maken weer nieuw, als is het maar voor even. Want… De enorme hoeveelheid beukennootjes die naar beneden vallen, lijken te vertellen dat er een bijzondere winter aankomt. We gaan het zien!

Gerelateerde verhalen