Reserveer tafel Boek kamer

De tuinbaas en zijn tuinpad

Vanenburg group foto

De term “tuinbaas” is totaal buiten gebruik geraakt. Sowieso laat bijna niemand zich graag baas noemen. Van “baas krijgt men tegenwoordig een vieze smaak in de mond. “Een hond heeft een baas” zegt men dan.

Maart 2019

Vroeger was dat wel anders. Toen was tuinbaas een eervolle functie. Bijna deel van de familie. Het waren mannen van naam, met zeer veel kennis van zaken. Stippelen het tuinpad uit… Zij waren managers en leidden hun knechten op. Het hoveniersvak vond hier zijn oorsprong. Ze kweekten groenten en bloemen, konden snoeien en enten. Ze wisten hoe ze om moesten gaan met bomen, beelden en mensen. Toen voor veel buitenplaatsen de tijd van verval aanbrak, kwamen ook veel tuinbazen op straat te staan. Gelukkig zijn er nu nog tuinbazen in Nederland, en zelfs een Gilde van Tuinbazen.

Kasteel De Vanenburg had vroeger ook zo’n baas: Tuinbaas Pieter Noordanus. Hij was in dienst van baron en baronesse van Pallandt, in de periode van 1870 – 1926. Een kundig man was het. Hij deed mee met wedstrijden en won verschillende prijzen met planten door hem opgekweekt. Andere buitenplaatsen hadden graag een knecht van tuinbaas Noordanus. Hij en zijn vrouw waren graag geziene burgers van Putten.Een man met een vooruitziende blik zo blijkt. Want in 1906 overleed de baron en in 1917 de baronesse. De Vanenburg ging over naar een neef, Hugo (of Joep) van Pallandt. Tuinbaas Noordanus had snel door dat dit niet goed ging en schreef naar zijn broer, die ook tuinbaas was “het landgoed is nu van neef Joep, dit is een verkwistend persoon… het zal wel snel afgelopen zijn!” In 1926 kwam de Vanenburg onder de hamer en werd geveild, omdat neef Joep geen geld meer had. Met al die kwaliteiten had de tuinbaas ook nog een vooruitziende blik: een echte baas!

Als tuinbaas op Kasteel De Vanenburg heb ik gelukkig mooie tijden meegemaakt. In de afgelopen jaren heb ik veel mogen planten, snoeien en kweken. Praten, enten en bedenken. Toch komt er een wijziging van mijn tuinpad op De Vanenburg en zal ik mijn werkzaamheden beëindigen. Per 1 april zal mijn tuinpad zich vervolgen bij Bomenwacht Nederland, om hier mijn gegroeide interesse in bomen verder te kunnen ontwikkelen.


Het was mij een waar genoegen en wellicht tot ziens.

Een groene groet,
De tuinbaas

Tuinbaas toen & nu

image
image
image

Gerelateerde verhalen