Reserveer tafel Boek kamer

Het dilemma van een oude boom

Het dilemma van een oude boom ()
De tuinbaas vertelt

Augustus 2018

De grote Paardenkastanje op Kasteel De Vanenburg was een echte blikvanger. Geplant rond 1860 in opdracht van baron en baronesse Van Pallandt. Als tuinbaas krijg je een band met zo’n boom. De prachtige structuur in de winter, bloemenpracht in het voorjaar en in de herfst het verkleurende blad en de honderden kastanjes.

Al die jaren een stille getuige op het landgoed. Gasten staan te kijken en zeggen: “Wat is die prachtig!” Kinderen die er onder spelen, een bruidspaar neemt er foto’s, een zakenman stopt tijdens de pauze snel een kastanje in z’n zak… vast een herinnering aan vroeger.

En dan wordt de boom ziek, aangetast door schimmels en zwammen gaat hij achteruit. Eerst langzaam maar dan steeds sneller komt het moment van afscheid nemen. Het risico van omvallen is te groot. En dan… Het dilemma: helemaal weg of een gedeelte laten staan? Weg is ook echt weg!

De stam hebben we laten staan als aandenken en blijk van respect, voor al die jaren. Nu worden de zwammen een sierwaarde en bij de oude dikke knobbelige stam staan nog steeds mensen te kijken en vragen zich af “wat moet deze prachtig zijn geweest.”

De tuinbaas heeft toch stiekem een nakomeling veilig gesteld. Een nieuw proces is begonnen.

Impressie

image
image
image

Gerelateerde verhalen