Reserveer tafel Boek kamer

Neem de tijd

November  ()
De tuinbaas vertelt

Januari 2019

In de tijd dat ik nog een stagiair was zei een oude collega: “Als je even niet oplet, zit je zo weer aan de oliebollen.” Nu denk ik daar nog wel eens aan terug. Als je jong bent gaat de tijd niet snel genoeg. Ben je wat ouder, zou je het liefst iets aan de teugels trekken. Mijn collega had gelijk; de tijd vliegt om de oren.

Als tuinman werk en denk je in seizoenen, in pieken van werkzaamheden die op dat ene moment moeten gebeuren. Zoals het beschermen tegen warmte of kou, zaaien of oogsten, snoeien en planten. Het is een moeten, omdat de natuur daarom vraagt. Vaak is dat tijdstip gebaseerd op eeuwenlange ervaring. Zo kwam ik laatst een oud dagboek tegen ‘De Praktische Tuinman’ door E.Mulder uit 1896. Schitterend om door te nemen en te genieten van oude wijsheden. We dwalen af…

Er zijn ook werkzaamheden die moeten gebeuren omdat “men” dat vraagt. Op een buitenplaats als Kasteel De Vanenburg kan dat van alles zijn, denk aan het rijden van gasten, het veranderen van zalen of het aanbrengen van versiering en verlichting. Bijvoorbeeld om in deze donkere tijd van het jaar de tuin wat op te leuken en gezelligheid te brengen. Al is het niet altijd makkelijk om dat gevoel van gezelligheid vast te houden wanneer je verstrikt in sfeerverlichting en takken, jezelf een weg baant om de lampjes mooi te verdelen.

Als de sfeerverlichting weer is opgeruimd vraag ik mij wel eens af of dat “opleuken” allemaal wel nodig was. Als je goed rondkijkt zitten veel struiken nog vol met besjes en de hazelaars weer vol met katjes voor straks. En de winterjasmijn zorgt ook in dit jaargetijde voor bloei. De natuur zorgt zelf voor de versiering, maar je moet het wel willen zien. Neem er de tijd voor.

Gerelateerde verhalen