Reserveer tafel Boek kamer

Tips voor een goede, interessante foto

Fototips

Van fotograaf Jonneke

Kom je binnenkort in de buurt van het landgoed Kasteel De Vanenburg? Er is volop inspiratie om mooie foto's te maken.

Maar… wat maakt een foto nu goed of interessant? Wat maakt dat een foto een kanshebber is om winnaar van de fotowedstrijd te worden? Hierbij een paar tips:

Licht

Licht is een van de belangrijkste elementen van een foto. Het meest interessant worden foto’s bij zij- of tegenlicht. Dat kan betekenen dat je op een andere plek moet gaan staan om de foto te maken, of zelfs op een ander tijdstip. Direct hard zonlicht is meestal niet heel fraai. Eén van de dingen die ik zelf vaak toepas is door m’n oogharen (half dichte ogen) kijken: dan zie je als het ware ‘zwartwit’ en valt gelijk op wat het licht doet.

Moment

Dat ene moment pakken heeft alles te maken met geduld. Wachten tot de vogels voorbijvliegen, wachten op die mooiste gezichtsuitdrukking, wachten tot de zonnestralen het mooiste licht door de bomen laten schijnen. Die ene seconde dat de schommel echt hoog in de lucht hangt. De personen precies op de goede plek in je beeld lopen. Geduld is een schone zaak, ook in deze.

Compositie

Hoe positioneer je je onderwerp en andere elementen in je beeld?

  • Werk met lagen in de foto’s: iets op de voorgrond, in het midden en op de achtergrond. Breng orde en rust in de foto. Dat betekent dat je eerst goed moet kijken: klopt het allemaal, voegen de elementen echt iets toe, is het licht goed, sta ik op de goede plek? Ga dan pas fotograferen.
  • Let op dat in de voor- of achtergrond geen storende elementen zitten (bijvoorbeeld dat het lijkt alsof er een paal of boom uit iemands hoofd komt).
  • Bedenk of je met een grote of kleine scherptediepte wil werken (veel of weinig scherpte).
  • Speel eens met je standpunt: misschien wordt de foto wel veel spannender als je door je knieën of zelfs plat op de grond gaat liggen. Of vanachter een paar bladeren.
  • Als je met een camera fotografeert, kun je eens uitproberen wat verschillende lenzen doen: de effecten zullen je verbazen.
  • Denk aan de lijnen in een foto: klopt het? Staat de horizon en/of het gebouw recht? Maken de lijnen het intrigerend?

Een foto vertelt een verhaal. Het mooiste is als de kijker langer naar je foto blijft kijken en het beeld een appel doet op je fantasie. Dat er connectie ontstaat: nieuwsgierigheid naar het verhaal, inleving in de persoon op de foto, raken van emoties.

Ik ben heel benieuwd welke beelden jullie gaan inzenden! Ik kijk ernaar uit.

Jonneke.nl

Gerelateerde verhalen